top of page

LAUREAAT prijs jonge makers '22

SIMON TANGHE

simon.png

Simon Servaas Andreas Tanghe is geboeid door een gamma aan verschillende oude technieken. Precies omschrijven welk vak hij beoefent is daardoor niet evident, maar hij wordt graag ‘traditioneel ambachtelijk smid/houtbewerker’ genoemd. 
 

‘Traditioneel’, omdat hij traditionele technieken gebruikt, zoals handgesneden houten schedes, het splijten van een plank uit een boomstam en het maken van eigen lijm.

‘Ambachtelijk’, omdat hij enkel met handgereedschap werkt en zichzelf steeds probeert bij te scholen in oude technieken en gereedschappen.
 

‘Smid’ omdat hij zichzelf leerde smeden op zijn handgemaakte veldsmidse. Ondertussen is hij in de leer bij meester Filip Ponseele.
 

‘Houtbewerker’ omdat hij in VTI Brugge afstudeerde in de richting Houttechnieken. 
 

Omdat Simon geen machines ter beschikking had om hout te bewerken kon hij niet anders dan  zijn techniek met handgereedschap te perfectioneren. Zijn interesse in natuurlijke bouwmaterialen haalde hij uit de vele boeken die hij las over ‘Native Americans’. Zij vonden zo goed als alles terug in de natuur en produceerden nooit afval dat de natuur beschadigde. Een ideologie waar hij zich zeker in kan vinden.

www.instagram.com/traditional_artisan_craftsman

bottom of page