Zoeken
  • Mathilde Vandenbussche

Naar Sint-Niklaas, de breistad!

Bijgewerkt op: 31 aug. 2020

Vandaag staat een bezoek aan het breimuseum in Sint-Niklaas op het programma. Jaren geleden ging ik bij Walter om enkele stukken van mijn master collectie uit te breien op zijn industriële breimachine. Tijdens deze opstart van Studio Mathilde voel ik dat een nieuw bezoek aan Walter goed zo zijn, al is het maar voor een babbel. Walter is een échte breikenner. We praatten uren en uren, en enkel en alleen over breien ...


De vzw Breimuseum, verbonden aan het Stedelijk Museum Sint Niklaas, heeft de grootste collectie breimachines die ik ooit heb gezien. Volgens Walter de grootste collectie in heel Europa, en ik geloof hem graag. Sokkenbreimachines, rondbreimachines, oude jacquard machines, handbreimachines en ook enkele nieuwe elektronische breimachines, letterlijk ALLES staat daar. Veel machines zijn bedoeld ter demonstratie, sommigen worden door Walter gerestaureerd. Andere kunnen dan weer gebruikt worden om kleinschalige projecten op uit te breien, veelal door studenten en beginnende ontwerpers. En dan bracht Walter me naar de opslagplaats… NOG eens zoveel machines, garens en oude stalen van breifabrieken die al jaren failliet zijn. Ik waande me eventjes in de hemel. Door daar te zijn, werd het nog maar eens bevestigd. Ik ben een echte nerd en ik hou zo van machines.


Na al het gebabbel, namen we er nog enkele van mijn stalen bij. Ik ontwikkelde enkele simpele structuren op mijn eigen machine en wil kijken of ze deels op de industriële machines kunnen gemaakt worden. Op die manier heb ik iets meer rust in mijn productie thuis (want HALLO - hittegolf en sjaals breien ...), leer ik veel bij over de industriële Stoll machines (Walter neemt mij mee in het programmeer proces - ik ben zo blij!) én zo blijft de productie lokaal.95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De Republiek

Webshizzle